Elérkezett az az időszak, amikor a természet pihenni készül. A Griff Pagonyban én is elkezdtem az őszi kerti munkákat.
Bőven akad még tennivaló a kertben novemberben is: ilyenkor esedékes többek között a falevelek összegyűjtése, a fagyérzékeny hagymák, gumók felszedése. Mivel egyre hidegebbek az éjszakák, a trópusi és a mediterrán növényeket is elkezdtem behordani a lakásba.
A citrusfélék, a babér és a leander még egy kis ideig kint maradhatnak. Jót tesz nekik, ha megcsípi őket az első enyhébb éjszakai fagy, mert sok kártevőt elpusztít a hideg és így nem hozzuk be őket a lakásba a növényekkel együtt.
Ahogy közeledik a tél és egyre kevesebb időt töltök a kertben, úgy egyre sűrűbben hozok be vágott virágot, így egy kicsit tovább csodálhatom őket, mielőtt kint le nem fagynak.
Ünnepre várva
Mivel ritkábban kertészkedek, ezért több időm marad a lakásdekorációkkal foglalkozni, ami szerencsés az év ezen szakában, mert november utolsó hétvégéjén kezdetét veszi az adventi időszak.
Hagyomány nálunk, hogy minden advent vasárnap vendégül látunk pár barátot, akikkel ritkán találkozunk, avagy karácsonykor a sok program miatt nem valószínű, hogy össze tudunk futni. Ezt nektek is ajánlom kipróbálni, mert jóleső érzés békés tempóban ráhangolódni a karácsonyra.
Ahogy a növények is beköltöznek a kertből, úgy mi is egyre több időt töltünk bent. A hideg estéken jól esik a tűz és a fény közelsége, a hangulat megteremtésében pedig nagy szerepet játszik a világítás.
A klasszikus asztali lámpák iránti rajongásomat anyukámtól örököltem és több mint egy tucat van belőlük. Nemcsak azt a fajta eleganciájukat szeretem, amivel egy enteriőr hangulatát emelik, hanem a meleg fényüket is, ami, ahogy a gyertyák lángja is, sokkal meghittebbé varázsolja az otthonunkat.
Figyeljünk rá, hogy semleges, vagy meleg fényű izzókat használjunk, mert a hideg fényekkel épp az ellenkező hatást érjük el!
Melengető finomság hűvös estékre
A hideg hétköznapokon igazán jól tud esni a lelkünknek egy forró ital, legyen az egy habos forró csokoládé, egy pohár forralt bor, vagy egy házi sütemény, amelyeket jól esik elfogyasztani egy puha takaróba bújva. A sokak által kedvelt New York cheesecake egyik általam kitalált datolyás verzióját osztom meg veletek, ami tökéletes egy hűvös novemberi estére.
Az alaphoz:
- 12 szem magozott datolya
- 18 db zabkeksz
- 8 dkg olvasztott vaj
- 3 csapott evőkanál barna cukor
A krémhez:
- 375 g natúr krémsajt
- 12 dkg kristálycukor
- 1 púpos teáskanál/ 1 tasak vaníliás cukor
- 2 egész tojás
- 2 csapott evőkanál finomliszt
- 1,5 dl tejföl
Egy 20 cm átmérőjű csatos tortaformában a legpraktikusabb sajttortát sütni, amit én ki is szoktam bélelni sütőpapírral, méghozzá úgy, hogy külön vágok az aljára egy korong formájút és körbe az oldalához is külön egy csíkot, mert így nem ragad a papír redőibe a massza.
Egyneműsítsük a kekszeket és a datolyákat késes aprítógépben, míg morzsa állagúak nem lesznek, majd keverjük hozzá az olvasztott vajat és a barna cukrot. Ezt a morzsát egyenletesen terítsük szét a tortaforma alján és jól nyomkodjuk le.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
A krémsajtot a cukorral és a vaníliás cukorral keverjük habosra, majd keverjük hozzá a tojásokat, a lisztet és végül a tejfölt.
Öntsük a krémsajtos masszát a tortaformába, majd úgy tegyük a sütőbe, hogy legyen egy lapos tepsi a tortaforma alatt, mert a forró vaj egy része sokszor kifolyik a formából.
Légkeverésen 170 fokon cirka 65-70 perc alatt sül meg. Akkor jó, ha szép aranybarna a teteje. Ha kihűlt, tegyük a hűtőbe minimum 2 órára, de jót tesz neki, ha egy éjszakát bent marad.
Idilli november estéket mindenkinek!
Bánhalmi Attila
A Griff Pagony mindennapjait kövesd az Instagramon, vagy a Facebookon!