Tálaláshoz, apró dolgok tárolásához és egyedi ajándéknak egyaránt tökéletes lehet a házilag alkotott tányér, amely égetőkemence híján levegőn száradó gyurmából is elkészíthető…
Kellékek:
fehér színű levegőn száradó gyurma, folpak, sodrófa, snitzer, csipketerítő vagy termések, falevelek, öblös tál, ecset, vízfesték, dekupázslakk, csiszolópapír
Lépésről lépésre
1. A gyurmát nedves kézzel gyúrja át, majd két folpak között nyújtsa ki 3-4 mm vékonyra. Egy tányért ráhelyezve vágja kör alakúra, és nyomja bele a csipkét vagy a leveleket.
2. Emelje át a folpakkal együtt egy öblösebb tálba, és vizes kézzel simítsa el a gyűrődéseket. Ha a széle megszáradt, emelje ki a tálból, és szárítsa készre.
3. Száradás után csiszolja le a szélét, fesse a kívánt színűre, majd lakkozza le. Folyó víz alatt óvatosan elmosható, de tartsa be a használati utasítást!
Még egy ötlet
Nem kell festőművésznek lennie ahhoz, hogy porcelántányérjaira pipacsmezőt varázsoljon. Elég, ha pamacsolva színes foltokat képez az ecsettel, és a közepüket feketére festi. Használjon vízbázisú, kisüthető, mosogatógép-álló festéket!