Csütörtök este robbant a hír, hogy a Tatán működő Platán étterem rögtön két Michelin-csillagot is kapott. A Pesti István nevével fémjelzett Platán az első magyar vidéki vendéglátóhely, amely megkapta a legnagyobb presztízsű gasztronómiai elismerést.
A tatai Platán Gourmet a második hazai vidéki étterem, amelyet Michelin-csillaggal ismertek el. Csakhogy a Pesti István séf által vezetett helynek a Michelin Guide mindjárt két csillagot ítélt meg! Márpedig ilyen tényleg csak kivételes esetekben fordul elő! Kizárólag az az étterem részesülhet ilyen elismerésben, amelyben nemcsak csúcsminőségű alapanyagokat használnak és egyenletesen magas színvonalon készítik el a különleges ízvilágú ételeket, de ahol a séf személyisége és tehetsége is tükröződik a kifinomult és ihletett fogásokon.
A Michelin-bizottság szempontjai
A minősítést a kiemelkedő konyhaművészetért ítélik oda azoknak az éttermeknek, amelyekben a vendégek a legkiválóbb kulináris élményekben részesülnek. Az ellenőrök öt egyetemes kritériumot vesznek figyelembe a csillag odaítélésekor: az alapanyagok minőségét, az ízek harmóniáját, a technikák mesteri művelését, a séf személyiségét, és azt, ahogyan mindez a konyhájában manifesztálódik, és a következetességet – mind a teljes étlap, mind pedig az idő tekintetében. „Mindig is hittem benne, hogy a magas minőséget képviselő vidéki étteremnek van létjogosultsága. Sok munkába került, mire eljutottunk ide. Szeretném megköszönni a Michelinnek, és mindenkinek, aki támogatott ebben” – mondta a díj kapcsán Pesti István séf.
Fine-dining enteriőr: az Esterházy-kastély árnyékában
Pesti István séf 2015-ben vette át, az akkor már évek óta nagy sikerrel működő, tatai Öreg-tó partján fekvő Platán étterem konyhájának vezetését azzal a céllal, hogy megmutassa, a vidéki fine diningnak igenis van létjogosultsága. Csapatával és Varró Zoltán designer segítségével alapjaiban újította meg a Tatai vár és az Esterházy-kastély között fekvő Platán gasztronómiai koncepcióját.
Az átalakulás eredményeképpen 2020 nyarán megnyílt a szezonális és helyi alapanyagokból készülő fogásokat fesztelen, családias környezetben kínáló, jelenleg Futó Gergely Head Chef vezetésével működő Platán Bisztró. Majd egy évvel később, azaz tavaly májusban a csúcsgasztronómiai élményt nyújtó fine dining étterem, a Platán Gourmet.
Igényes környezetben igényes ételek
A Platánban saját kertészetből származó zöldségeket és fűszereket használnak. Emellett a legmodernebb technológiákkal és legmagasabb minőségi alapanyagokból születnek meg az ételkreációk. A fogásokban visszaköszön az egykor itt élő Esterházy-család szellemi és kulturális öröksége, illetve a történelmi Magyarország gasztronómiai hagyománya is. Mindezt a Platánban izgalmas borpárosítással kínálják.
A Platán saját kézműves pékségében minőségi alapanyagokból, gondos odafigyeléssel készülnek a kovászos kenyerek és péktermékek. De saját készítésű lekvárok és Platánnak dedikált speciality kávékülönlegességek is megvásárolhatók itt. Az Öreg-tó partján, az étterem nevét is adó 234 éves platánfa közelében felállított Kioszk elviteles ital- és étel kínálattal várja a tó körüli sétára indulókat.
Kulináris élmény után jöhet a fürdő a középkori várfalnál!
2021-ben a Platán melletti várárokban Varró Zoltán designer tervei alapján készült el a Mirror Spa. A friss forrásvízzel működő spa a Gold Key Award-on specialty design kategóriában a döntőbe, és ezzel a világ legjobbjai közé került. A szaunát, jakuzzit, gőzkabint, merülőmedencét, masszázs- és pihenőhelyiséget magukban foglaló tükörborítású mobil épületeket a helyi természetvédőkkel együttműködésben alakították ki a középkori várfal lábánál.
New Yorkban is felkapták a fejeket a Platánra
Pesti István ételkölteményeire, valamint a környék kulturális örökségére és természeti környezetére reflektál a 10 szobát magában foglaló Platán Udvarház és a 12 szobás Platán Utca is.
A New York-i Gold Key Award elismeréssel díjazott Varró Zoltán enteriőrjeit a természetközeliség és a modern meghittség egyszerre jellemzi. A szálláshely vendégei is részesei lehetnek annak a komplex élménynek, ami a Platán sajátja. A természet és az épített környezet egyedülálló módon találkozik itt. Ráadásul a középkori vízi vár, az Esterházy-örökség, és a több mint 200 féle madárt rejtő környék felfedezését a vendégek Pesti István séf és csapata által összeállított gourmet reggelivel és a Platán kiadásában megjelent Madárkalauzzal indíthatják.
Platán Gourmet: Megduplázta az elismerést
A tatai Platánban működő Platán Bisztró ugyancsak bekerült az első önálló magyarországi Michelin-kalauz, a Michelin Guide Hungary Selection 2022 kiadványba. Ezzel a Varga Vivien és Varró Mónika üzletvezetők irányítása alatt működő Platán másik étterme is a Michelin-család tagjává vált. A Platán Bisztrót az átadáson Futó Gergely Head Chef képviselte. Az elismeréseket csütörtök este a budapesti Millenárison adták át. „Óriási megtiszteltetés számunkra a Michelin-kalauz elismerése. Eddig és ezután is arra fogunk törekedni, hogy a vendégeinket a lehető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki” – mondta Varga Vivien, a Platán üzletvezetője.
A Budapesttől 50 kilométerre található Platán Gourmet a vendégeket saját sofőrrel szállítja Tatára, így a vidéki csúcsgasztronómiát a környező városok közönsége is napi szinten élvezheti.
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon és az Instagramon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!