A biokertészek szerves hulladékból előállított aranya kiváló talajjavító.
A komposzt levegőssé változtatja a talaj szerkezetét, és javítja annak víztartó képességét.
Alapanyagát rétegezve kell lerakni a szabadon álló komposztdombra, a belül levegőző műanyag edénybe vagy egy oldalt szellőző fakeretbe. A kb. 1 m magas komposzttároló aljára 15 cm vastagon terítsünk szerves hulladékot, tömörítsük, és indítónak szórjunk rá trágyát. A következő rétegekre 2-3 cm friss föld kerüljön.
A lebomláshoz elengedhetetlen nedves meleget a kissé meglocsolt halomra borított ponyvával, régi szőnyeggel biztosíthatjuk. Helykímélő megoldás a vesszőfonatos komposztálókas, amely körül epret vagy zöldségeket nevelhet.
A komposzt érését meggyorsító, sok talajbaktériumot tartalmazó humusztrágyát, valamint aktivátort az utasítás szerinti vastagságban szét kell teríteni az egyes rétegeken. Az érettség teszteléséhez vegyünk ki alulról egycserépnyi komposztot, és vessünk bele zsázsát. Ha egyenletesen, szép zölden kihajt, akkor kész a házi talajjavító.
- Teendők: keressünk napos-félárnyékos helyet a halom, edény vagy keret számára. Rétegezzünk egymásra minél többfajta zöld és barna hulladékot, takarjuk be némi földdel, tartsuk nedvesen, majd 4-6 hetente forgassuk át. Bővebben: http://komposztalas.lap.hu
- Kerti hulladék: szinte minden lágyszárú növény komposztálható, amennyiben nem beteg. Hasznosítsuk a még nem felmagzott gyomot, a kaszálékot, a túlérett gyümölcsöt, a lombot és az avart is. A fanyesedéket előbb aprítsuk fel 5 cm-es darabokra.
- Konyhai hulladék: a komposztálóba dobhatjuk a gyümölcsök és zöldségek tisztításakor keletkező hulladékot, az összetört tojáshéjat, a kávézaccot, a leforrázott tealevelet. A főtt ételmaradékot, a húst és a tejterméket mellőzzük, mert vonzzák a férgeket!
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!