Az etetés nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környékünkön áttelelő madaraknak, de csak akkor, ha a költési időszak kezdetéig folyamatosan gondoskodunk számukra táplálékról, valamint ivóvízről.
Madárétlap
A legfontosabb téli eleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete napraforgó, amelyhez diót, tökmagot, valamint apró szemű kölest, muhart, durva kukoricadarát keverhetünk. Kínáljunk állati zsiradékot (faggyút, szalonnát, hájat) is!
Egy vízszintes felületre tegyünk ki lágy sajtot, az ágakra pedig szúrjunk almát, illetve aggassunk faggyúból és magkeverékből készített madárkalácsot, cinkegolyót. Adhatunk ezenkívül főtt rizst, kifőtt tésztát, levesben főtt zöldséget. Telepítsünk továbbá olyan fákat és cserjéket, amelyeknek hosszú ideig nem hullik le a termése. Ilyen pl. a csipkebogyó, a kökény vagy a borbolya.
Mit ne adjunk?
Tilos a kenyér és a morzsa, mert hamar megsavanyodik, és erjedésnek indulva hasmenést, rossz esetben a madarak pusztulásához vezető gyomor- és bélgyulladást okoz. Kerüljük a sózott vagy főtt szalonnát és a romlott ételmaradékot!
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért!