Az idei Gastro Design Award döntőjébe 23 éttermet és 10 szállodát válogatott be a nemzetközi zsűri.
Neves hazai szakemberek mellett Mexikó, Dubaj, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország hoteljeinek igazgatói is részt vettek az idei Gastro Design Awardra érkező pályázatok kiértékelésében. A Gastro Design Award Magyarország egyetlen olyan megmérettetése, melynél a dizájn és a külső megjelenés szempontjából értékelik a hazai vendéglátó- és szállodaipari szereplőket. A zsűrizést követően nyilvánosságra kerültek a rövidlisták, az október 9-i ünnepélyes díjkiosztó gálán pedig kiderül, kik lesznek az ez évi győztesek.
Varró Zoltán dizájner, belsőépítész vezetése mellett szeptember 5-én, a JAB Csoport elegáns, budai villájában ült össze a Gastro Design Award 2017 díjait odaítélő zsűri. Gasztro vonalon a fő kérdés az volt, a dizájnt vagy a praktikumot díjazzák, az egyszerűséget, vagy az összetettséget értékeljék. Érdekes kérdés továbbá, vajon szerencsés-e egy az egyben lemásolni egy külföldi nagynevű sikeres tervező munkáját, vagy illene-e azt átalakítani az itthoni megvalósítás során. A hotelek értékelése során figyelembe vették, melyik hely ad más, különleges élményt a vendégnek, de számított az egyediség, valamint az, hogy mennyire követik a hazai megoldások a nemzetközi trendeket. Külön öröm, hogy shortlistre idén több vidéki szállás is került.
– Idén többen jelentkeztek, mint a korábbi években, azonban továbbra is fájó, hogy a nagy szállodaláncok nem pályáztak. Öröm, hogy új típusú szálláshelyek is a látókörünkbe kerültek. Végre itthon is elkezd nyitni mind a vendéglátós, mind a szállodai szakma az egyediség, a különlegesség nemzetközi trendje felé. Az pedig külön jó hír, hogy erre a vonalra egyre több a példa nemcsak a fővárosban, hanem vidéken, nagyobb és kisebb településeken egyaránt – foglalta össze a zsűrizés tapasztalatit Varró Zoltán, a zsűri elnöke.
A Gastro Design AWARD
A Turizmus Trend / Vendég&Hotel szervezésében átadásra kerülő díj, Magyarország egyetlen olyan megmérettetése, melynél a dizájn, és a külső megjelenés szempontjából értékelik a hazai vendéglátó- és szállodaipari szereplőket. A verseny célja felhívni a figyelmet az éttermi és a szállodai vendéglátás arculatának, megjelenésének fontosságára, a vendéglátóipari kommunikációban alkalmazott vizuális, dizájn és belsőépítészeti elemek minőségének kiemelt szerepére, és arra, hogy a vendégoldal területéről mennyire fontos és meghatározó az adott vendéglátóegység megjelenése. A beadott pályaműveket – most először – ismert nemzetközi szakemberekből és a hazai szakmédia képviselőiből álló zsűri értékelte.
A zsűritagok
-
Varró Zoltán – zsűrielnök, dizájner, belsőépítész, Varró Design
-
Adele Gutman – a Library Hotel Collection (USA New York) szállodalánc alelnöke
-
David Mulin – a franciaországi St. Regis Hotel Punta Mita F&B menedzsere
-
Monica Ortiz – a mexikói Rosewood Mayakoba Resort igazgatója
-
Katusak-Huzsvar Péter – W Hotel Dubai igazgatója
-
Nagy Dániel – MTÜ képviselője
-
Bakody Katalin – a JAB csoport igazgatója
-
Martinkó József – az Octogon Magazin főszerkesztője
-
Pásztor Erika Katalina – az Építészfórum.hu főszerkesztője
-
Ács Erzsébet – a Lakberendezők Országos Szövetségének elnöke
-
Vágó Ágnes – a Vendég&Hotel főszerkesztője
-
Szigeti Péter – a PPH Media tartalomfejlesztési vezetője
-
Krémer Julianna – a PPH Media művészeti vezetője
A döntőbe jutott éttermek és szállodák:
GASTRO KATEGÓRIA
BELSŐÉPÍTÉSZET
MERCEDES VENDÉGLÁTÓIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – ZÁRT VENDÉGTÉR DÍJ
Vendéglátóegységek 40 fő alatt
-
ZUGFŐZDE Pálinkamúzeum / ZUGFŐZDE Pálinkamúzeum
-
Homoki Lodge / Homoki Lodge – Nature Quest Resort
Vendéglátóegységek 40 fő felett
-
B!stro Fine / Bistro Fine, este’r partners
-
Deák St. Kitchen / Adria Palace
-
Doblo Wine & Bar / Doblo Wine & Bar
-
Zwack Unicum Füves Bár / Zwack Unicum, este’r partners
VENDÉGLÁTÓIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – NYITOTT VENDÉGTÉR DÍJ
-
STAND25 / N Gasztronómia, PLUSDESIGNSTUDIO – Fejes Gergő
-
Fricska Bisztró (Veszprém) / Fricska Bisztró, Somlai Tibor, belsőépítész; Katona Manufaktúra, kivitelezés
-
Babérliget Kúria rendezvénypavilon / Babérliget Kúria
NESPRESSO BAR, PUB & CAFÉ (KÁVÉHÁZ, KÁVÉZÓ, PRESSZÓ) BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET DÍJ
-
GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
EGYÉB VENDÉGTÉR BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET (delikátüzlet, cukrászda, étel-ital szakbolt stb.) DÍJ
-
Füge bolt és kávézó / UGAR – Barcza Gergely, Csiszár Dalma, Lumoconcept (világítástervezés, lámpák)
-
Hisztéria Cremeria / Singer Design, Hisztéria kávézó & fagylaltozó WestEnd City Center, Molnár Balázs (belsőépítész designer)
-
Kristinus Borbár / Kristinus Borbirtok, Kiss Zsombor, Nero Solutions
Kristinus Borbár
GASTRO KATEGÓRIA
DESIGN WEBOLDAL- ÉS MOBILOLDAL DESIGN ÉS FELHASZNÁLHATÓSÁG DÍJ
- GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar/ WhiskyNet
-
Urban Betyár Étterem és Élményközpont / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes
-
Etyeki Kúria / Etyeki Kúria Borgazdaság, DONE Digital
LOGÓ ÉS GRAFIKUS ARCULAT DÍJ
-
Anjuna Ice Pops / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes
-
Füge bolt és kávézó / Molnár Annamária
-
Calavera Mexikói Étterem és Bár / Központ Bisztró, Cafe Design
-
GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
-
STAND25 / PLUSDESIGNSTUDIO – Fejes Gergő, belsőépítészeti tervezés, Kalászi Benjamin – grafikai arculat, képregény, képregény illusztráció, Püspöki Apor – designer, Csahók Ibolya, Fejes Gergő – grafikai arculat, logó
-
Sushiroll / DekoRatio Branding & Design Studio, Nagy Zsófia Sebestyén Tamás
-
Urban Betyár Étterem és Élményközpont / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes, Sebestyén Tamás
Füge bolt és kávézó
SZÁLLODA KATEGÓRIA
BELSŐÉPÍTÉSZET
JAB SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – TELJES HÁZ DÍJ
-
BAMBARA Hotel
-
Avalon Resort & SPA / Avalon Park
-
Babérliget Kúria
-
Butik Design Rooms
-
The Loft Budapest / First Central Loft, Este’r Partners
SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – LOBBY DÍJ
-
W&M Hotel / G&M Design Studio
-
Alsóörs Marina Hotel Lobby / TAAT építész műterem, Nóbik Orsolya és Szilvási Attila
SOLINFO SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – SZOBA
-
Avalon Resort & SPA / Avalon Park
-
Homoki Lodge Nature Quest Resort
SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – SPA & WELLNESS DÍJ
-
Avalon Resort & SPA /Avalon Park
Az elbírálás főbb szempontjai
-
A pályázott munka eredetisége, kreativitása
-
A pályázott munka érthetősége, átláthatósága
-
A kivitelezés minősége, a pályázott munka esztétikai és funkcionális minőségének összhangja