Mivel a legtöbb otthonban nincs lehetőség egy külön étkező kialakítására, oda kell figyelni arra, hogy milyen étkezőasztalt választunk. Mai témánk az ergonómia.
Mielőtt letennénk voksunkat egy mutatós étkezőasztal mellett, alaposan gondoljuk végig a helyiség főbb adottságait és az elvárásainkat, mindenekelőtt hogy hány személyre tervezünk. Egy átlagos testalkatú emberre minimum 30 cm sugarú kört kell számolni, így a teljes teríték elfér, és étkezés közben nem zavarjuk könyökünkkel a szomszédunkat. Az asztal alakja igen lényeges: egy 150 cm hosszú, 80 cm széles téglalap alakú asztalnál hat ember fér el kényelmesen, körasztal esetében viszont ehhez a létszámhoz kisebb terület is elég, 120-140 cm átmérőjű darab megfelelő.
Amennyiben a helyigényesebb téglalap-változat mellett döntünk, érdemes hozzá sarokpadot választani, amely egyrészt a holtterek kihasználása miatt jó megoldás, másrészt így vendégszékeket sem kell tárolnunk a lakásban.
Ha kicsi a család, illetve a gyerekek nem egyszerre ülnek az asztal köré, a konyhapultot vagy -szigetet is átalakíthatjuk átmeneti étkezővé; ez az elrendezés azonban csak akkor igazán kényelmes, ha legalább 30 cm-rel túllógatjuk a pultot, így a térdünk is gond nélkül elfér alatta.