A megfelelő edény kiválasztása kulcsfontosságú ahhoz, hogy az étel a lehető legjobb minőségben kerüljön az asztalra.
Korántsem mindegy ugyanis, hogy milyen tűzhelyhez milyen edényt használunk, ráadásul azt is szem előtt kell tartani, melyik sütési technika hozza ki legjobban egy adott étel ízét.
A vastagabb öntöttvas edények meghatározó tulajdonsága, hogy hőstabilak, intenzíven veszik fel a hőt, és tűzhelyen, sütőben egyaránt használhatjuk őket. Új megoldás az elsősorban indukciós tűzhelyekre tervezett szendvicstalpas mágneses edény, amelynek a biztonságos rögzítésen kívül nagy előnye, hogy akár negyedére is csökkentheti a főzési időt.
A hagyományos agyag sütőformák régóta használatosak és közkedveltek, hiszen az öntöttvas edényekhez hasonlóan egységesen és folyamatosan adják le a hőt.
A kerámiaedények tapadásmentes felülete garantálja, hogy az ételek nem oxidálódnak.
Kevesen gondolnák, de a nyél vagy fül rögzítését is ajánlott megvizsgálni egy konyhai edény kiválasztásánál. A legjobb a szegecsesen rögzített, illetve leszerelhető változat, így akár még a sütőbe is betehetjük a serpenyőt (a csavarosan rögzített nyél a hőtágulástól meglazulhat).
A szilikonformákat elsősorban azoknak ajánlom, akik nem jártasak még a sütésben. A jó minőségű darabok könnyen tisztíthatók, nem veszik át az ízeket, illatokat, sőt hideg dermesztésre is használhatjuk.
A grill-lapok, raklettsütők közül a komolyabb fűtőszálas darabokat érdemes előnyben részesíteni, mert ezek a nagyobb teljesítménynek köszönhetően akár egy vastagabb hús grillezésére is alkalmasak.
A zománcos edényeket sajnos el kell felejtenünk, mivel a magasabb hő hatására a kerámialapokon esetleg meg is olvadhatnak.