Aki a benevez az Eurocucina pavilonjaiba, az mind legalább a közepesnél jobbat gyárt, azután ezek között is vannak a jó felsők, úgy 15.000 eurótól kezdődő áraikkal, azután a legfelsők, a trendet mutató luxuskonyhák, amelyek nagynevű tervezők kezéből kerülnek ki, s itt már 22.000 eurótól felfele mennek az árak, a csillagos égig.
Boffi, Dada és Schiffini inkább a hagyományos „nagyágyú-stílust” folytatják, festővászonra illő, fontosan nagydarab szépségeikkel. Nagyon tetszetős volt egy másik nagy, az Arc Linea kiállítása is: ők teljesen elhúzták a bútorokat a fal mellől, szigeteket alkotva, ázsiai tikfából készült faburkolásuk pedig roppant kellemesé tette érintésüket. Nézni is nagyon szép volt őket, meleg, megnyugtató érzést adtak.
Természetesen meg kell említeni a nagy németeket is, a Pogenpohlt és a Meiet is, amelyek mindketten a minőség és az esztétika szinoni- mái. Elemeik mozgathatóak, átcso- portosíthatók, mindent ki lehet hoz- ni belőlük, például egy alacsony szekrénysor asztal-hosszabbító- ként is használható. A Pogenpohl egy különleges erezésű fát, a chilei tineót használ bútorainál.
Az Udinei Snaidero roppant sikeres évet könyvelt el tavaly: Skyline elnevezésű konyhájuk már egy éve az élen jár fiatalos eredetiségével és visszafogott méreteivel. Alacsony szekrénysorával a 70-es évek fele kacsingat, miközben pultjának kanyargós vonalaival nemcsak az ergonómiát követi, de szinte érzékies is simogatós kerekdedségével.
Új modelljük, a Venus is ezt az utat követi, a legjobb jelző talán a sportos lenne rá, hiszen Ferrari-piros a színe, és külön érdekesség a vörös bőrrel bevont deluxe kiadás. Érdemes meg megjegyezni, hogy tíz éves garanciát adnak összes konyhájukra.
Végül is a tengernyi konyhát végigjárva huszonegy szakértőt kérdeztem meg: mi a siker legbiztosabb titka? A nagynevű tervezők ízlése, a főzőelemek hatékonysága, a szekrények kapacitása, a mély fiókok, a hűtők? A megkérdezettek nyolcvan százaléka a következő, meglepően egyszerű választ adta: egy jó szakács!