Manapság már nemcsak a design, hanem a designer fogalma is változik. Andrea Branzi és Davide Rampello, a milánói kiállítás szervezői utóbbit most éppen így határozták meg: Ma, a harmadik évezred hajnalán, a designer már nemcsak az a néhány tucat kiemelkedő egyéniség, akik a tegnap eszközeit tették nemessé formájukkal, hanem sokezernyi alkotó, akik az ipar, a lakberendezés, a komunikáció területén nemcsak nap mint nap újra értékelik, de fokozatosan kissé arrább is tolják a határokat.”
És valóban: elmosódnak a korábbi kategóriák, össszefolynak a szakterületek. A web-designer például pár éve még furcsa fogalom volt, ma magától értetődő, elismert foglakozás. A folyton mozgó, egyre gyorsuló élettel lélegzenek együtt a ma alkotói is. Működésuk egyfajta értékmérő, iránytű is, hiszen amit tegnap még alig ismertek, mára futótűzként terjed el, és holnapra már életmóddá, szokássá válhat.
Moscardino, azaz villa és kanál együtt. Az egyszeri használatra tervezett tárgy könnyen lebomló kukoricakeményítőből készül. Méretei és könnyűsége alkalmassá teszik használatát a gyerekeknek, de a felnőtteknek is nélkülözhetetlen, ha egy svédasztalos vacsorán, vagy bulin valami ételt szeretnének a szájukba juttatni, feltételezhetően kellemes csevegés közben.
A Hoola-Hoop a multifunkcionalitásra törekszik. Ha összerakjuk elemeinek kétharmadát, akkor elegáns és eredeti borhűtőt (winecooler) kapunk. Ha tovább illesztjük össze a darabjait, akkor, „túlhaladva” a borosüveget, átváltozik vázává. Az elemek más és más módon is összeilleszthetők.
A tenger hangulatát árasztja Alessandro Ciffo korallt utánzó lámpája, amely szilikonból készült, s anyagának játékos puhaságával is felhívja magára a figyelmet.
Davide Oldani azt a bizonyos apró „etikett-problémát” vette célba, hogy hogyan kanalazzuk ki levesünk utolsó harmadát a tányér megdöntése nélkül. Hát például így, a már eleve döntött aljú Land tányér segítségével.
Food Design – ez is egy olyan fogalom, amellyel gyakran találkozunk majd a jövőben. A képen látható „Tengeri Naptár” például ízletes halféléket kínál, elgáns, préselt oldalak formájában. Apróra tördelve igen finom, tésztán, vagy salátában. Az oldalak közötti vékony hártya konzerválja az ételt, és elválasztja az ízeket, illatokat. Legyen több zöld lakásunkban! – vélik a mai designerek
A közlekedőedények szisztémájára készült váza a közösség-egyéniség dilemmát oldja meg.