Hogyan válasszunk grillsütőt?
Grillezni remek dolog. Maga a tevékenység önmagában jó program, és akkor még nem is beszéltünk a finom végeredmény élvezetéről. Vásárlás előtt azonban érdemes végiggondolni a különböző grillfajták jellemzőit, hogy életformánk ismeretében a nekünk leginkább passzolót válasszuk. A sütés leggyakoribb helyszíne a legfontosabb szempont a megfelelő készülék kiválasztásánál. Otthoni sütésre kertben, erkélyen, vagy teraszon a legjobb megoldás a gázos grillsütő. Piknikek, vagy szabadtéri események, sátorozások alkalmával a faszenes sütő válik be leginkább, az elektromos készülékek pici erkélyekre, és utazásokhoz, kempingezéshez praktikusak. Összeállításunkban mind a háromféléből találnak példákat több, hasznos kiegészítővel együtt.
Faszenes grillsütők
Sokan esküsznek a hagyományos faszenes grillre. Tény, hogy ezzel készíthetők a legízletesebb ételek, de az erős szél, vagy eső jelentősen befolyásolhatja a végeredményt.
Előnyei:
Olcsó készülék, kis helyen elfér és könnyű szállítani, egyenletesen elosztható a sütőfelület alatt a parázs és a hő, az ételek enyhén füstös, páratlan ízűek, a tűz körüli hangulat élménye egyedülálló.
Hátrányai:
Balesetveszélyes, lassú a begyújtási, illetve a sütési folyamat, nehezen szabályozható hőfok, (nyers marad vagy túl sül az étel), figyelmet és szakértelmet igényel, drága a használata (faszén, gyújtós, gyújtó-olaj), grillezés után kellemetlen füstszagú, esetleg koszos is lesz a ruhánk és a bőrünk.
Elektromos készülékek
Az elektromos grillsütők leginkább kompakt méretük és egyszerű használatuk miatt népszerűek. A grillezett ételek íze a legkevésbé hasonlít a faszenes eljárás adta ízekhez, de kis tapasztalattal már igen ízletes ételt varázsolhatunk az asztalunkra.
Előnyei:
Könnyen szállítható, kis helyet foglal, nyaraláskor kifejezetten praktikus, gyors begyújtási folyamat, olcsó használat, egyszerűen és pontosan szabályozható hőfok és sütési távolság, tiszta és környezetkímélő megoldás, nem igényel nagy figyelmet és szakértelmet, időjárástól függetlenül használható, akár fedett helyen is.
Hátrányai:
Áram ellátás szükséges hozzá, kis teljesítményű, kis sütőfelület, hosszabb sülési idő, a nem lángon sült ételek szegényesebb ízvilága, a tűzgyújtás, illetve a parázs körüli étkezés élményének hiánya.
Gázzal működő grillsütők
A profi készülékek esetében a fejlett technikai megoldások az ételek minőségében is tükröződnek. A lángfogó lemez, a grilltetőbe épített hőmérő, a rozsdamentes alkatrészek valamint professzionális nyomás szabályzók mindegyike a teljes sütőfelületen történő egyenletes és tökéletesen beállított sütést hivatott elősegíteni.
Előnyei:
Olcsó, (PB palackos) használat, gyors begyújtási és sütési folyamat, egyszerűen és pontosan szabályozható hőfok, tiszta és környezetkímélő megoldás, egyenletesen elosztott hő az ételek alatt, nem túl nagy tapasztalatot igénylő, kiváló ízű végeredmény, egyszerre akár több funkció is végezhető rajta, időjárástól függetlenül használható, akár fedett helyen is.
Hátrányai:
Drága készülék, nagyobb helyet igényel, nehezen szállítható, nincs meg a tűzgyújtás, illetve a parázs körüli étkezés élménye.
Forrás: Profigrill
És a megfelelő készülék kiválasztása után isteni grill recepteket és a témával kapcsolatos érdekességeket találnak a Mindmegette.hu oldalon.