Kedves élmény együtt teázni a virágokkal
A hideg, nem túl barátságos tavasz után azt ígérik a meteorológusok, hogy most már tényleg kiköltözhetünk a teraszra, a kertbe – már, aki megteheti –, s ilyenkor óriási vágyak ébrednek bennünk a virágosítás, növényültetés terén. Méretes kaspókat, ládákat töltünk meg földdel, és buzgón nézzük a kertészetek elképesztő kínálatát, amitől csak még jobban zavarba jövünk.
Először is érdemes felmérni a helyet, ami rendelkezésre áll, s nem csak mérete szerint, de nap- és széljárás, árnyék, természetes csapadék alapján úgyszintén. A tájolás és klíma ismeretében vegyük sorra a lehetséges növényeket, majd tervezzük meg a környezetüket is, tehát úgy válasszunk – immár a második rostán – virágokat, hogy a tervezett bútorok, például egy asztal, a nyugágy, a székek is funkcionálisan elférjenek. És ha már nagyjából összeállt a kép, próbáljunk ezen belül valamilyen stílust megcélozni, belekalkulálva a kaspók, dézsák, virágládák anyagát, formáját is. (Ne feledjük, hogy maguk a növények is stílusteremtők.) Mivel minden mindennel összefügg, s egy átlagos erkély vagy terasz mérete többnyire szerény, óvakodjunk attól, hogy épp ott házasítsunk össze egy botanikus kertet egy luxus-szanatóriummal. Nem árt, ha legalább annyi hely marad, hogy meg tudjuk locsolni a virágokat. Ráadásul azok nőnek… Kihízzák a kaspókat, dézsákat, lombjuk betölti a teret, s a végén nemhogy egy adag mosást nem tudunk hol megszárítani tőlük, de a reggeli kávénkba is belelógnak.
A teraszra, erkélyre ültetendő növények kiválasztásánál a szakemberek előszeretettel ajánlják a hagyományos dézsás növényeket, ilyenek az agavé, a leánder, a maszlag, a muskátli, az aszparágusz, újabban nagyon divatos a bugenvillea, a kefevirág, a fokföldi ólomvirág, a szerelemvirág, vagy a sétányrózsa. Ezek fénykedvelő, fagyérzékeny növények, teleltetésükről zárt helyen kell gondoskodni. Virágládákban és edényekben is nevelhetünk az egyébként kertekben megszokottak közül, alkalmas erre többek között a rododendron, a levendula, az erika és a puszpáng. Egynyári virágokat is tarthatunk a teraszon. Általában víz- és fényigényesek, de találunk közöttük is árnyékot tűrőt, ilyen a nebáncsvirág, a begónia, a csodatölcsér, a sarkantyúka.
Választhatunk érdekes formájú, egy-másfél méteresre nevelt, virágzó fuksziát, vagy a levelével díszítő borókát, madárbirset. Edénybe ültetve, megfelelő aljnövénnyel kedves látványt nyújthatnak ezek a kis fácskák.
Mivel az edényben nevelt növények élettere kevésbé védett a szabadföldben neveltekénél, ezért az öntözésükre és a tápanyag utánpótlásukra fokozottabban kell figyelni. Viszont a feledékenyeknek „találták ki” a nagyon kevés gondozást igénylő, szárazságtűrő növényeket, például a rozmaringot, a kakukkfüvet, nem is beszélve a pozsgásokról, ilyen például a varjúháj vagy a kövirózsa.
Persze, akad más módszer is, ami nem korlátozza választásunkat, ez az automata öntözőrendszer, ami teraszon is megszabadít bennünket a locsolás gondjaitól. Többek között ilyenek kínál például a Gardena is, az weboldalukon bővebben is tájékozódhatunk róluk.
Ha szennyezett levegőjű környéken lakunk, a szakemberek azt tanácsolják, hogy a már említett növények közül válasszuk a bársonyvirágot, a begóniát, a nebáncsvirágot, az agavét, vagy a közönséges fagyalt.
Arra mindenképp ügyeljünk, ha kisgyerek is él a lakásban, hogy ne ültessünk szúrós és mérgező növényeket, (kaktusz, maszlag, fagyal, ricinus) és ültetés előtt mindenképp tájékozódjunk a növények ilyen tulajdonságai felől! Nem is gondolnánk, milyen sok mérgező bogyójú, virágú akad közöttük, itt képtelenség lenne felsorolni őket. A gyerekek pedig, mint tudjuk, igen kíváncsiak és mindent megkóstolnak.
Ha már kint vagyunk, együnk is
A Garden Spirit többfunkciós kerti sütőrendszer, egy olyan készülék, amely teljesen egyedülálló a magyar piacon, ötvözi a régi hagyományt a modern kényelemmel, s egy nagyobb teraszon is működtethető. Fával üzemel, tetején különböző méretekben állítható főzőfelület van kialakítva, így a hagyományos lábostól a wokig, bográcsig bármit lehet használni rajta. A két kályhából álló rendszer összeköthető egy ráccsal, ami megnöveli a rakodó felületet. A készülékben megtalálható a grillrács, és amíg a húsok pirulnak, a sütőkben sülhet a krumpli, a házi kenyér vagy a sütemény. Mindezt egyszerre, egy időben.