Lassan az adventi időszak végére érünk, egyre fokozódik az ünnepi hangulat az egész világon. Nincs ez másképp nálunk sem, ezért az utolsó írásom, ahogy minden évben, ezúttal is a karácsonyról szól.
Meggyújtottuk az első gyertyát az adventi koszorún, kezdetét vette a karácsonyi ünnepkör, mely vízkeresztig tart. Talán nem mindenki tudja, hogy egy német pedagógusnak, Johann Hinrich Wichern-nek (1808-1881) köszönhetjük ezt a szép hagyományt. Hamburgi intézete, a „Vadócház”, elhanyagolt gyermekek számára nyújtott menedéket. Az intézmény a 20. század elejétől bentlakásos tanulókat is fogadott, és gyakorlóiskolaként szolgált.
Advent története
1839 advent vasárnapján Wichern igazgató úr egy sok-sok gyertyával díszített nagy szekérkereket hozott a „Vadócház” szalonjába. Az első napon meggyújtották az első gyertyát, a másodikon egy újabbat és így tovább, míg a fénykoszorú egyre nagyobb és nagyobb lett. Minél fényesebben ragyogott, annál nagyobb volt az öröm az iskolások között. Nagy fehér gyertyák jelezték a vasárnapokat, és kis pirosak a hétköznapokat, minden napra egy-egy, karácsony estig. Wichern ezzel akart örömet szerezni az ott élő gyerekeknek és kézzelfoghatóvá tenni a karácsonyi készülődés idejét.
Ötlete nagy sikert aratott és fokozatosan minden háztartás saját adventi koszorút akart, de a szekérkerék túl nagy volt a lakásokba, ezért az évek során egy kisebb, négy gyertyát tartalmazó változat vált népszerűvé. Hogy miért piros, fehér és zöld színeket használtak az első adventi koszorúkhoz azt IDE KATTINTVA elolvashatjátok egy tavalyi írásomban. Azóta a katolikusoknál a hitet, a reményt és a szeretetet jelképező gyertyák lila színűek lettek, míg az örömöt szimbolizáló, amit a harmadik vasárnapon gyújtanak meg, rózsaszín. Fenyővel és más örökzöld ággal csak 1860-as évektől kezdték díszíteni a koszorúkat. Természetesen a fenyőfán és az adventi koszorún kívül sokféle örökzölddel díszíthetjük lakásunkat.
Már több írásomban méltattam a friss ágakból készült girlandokat. Ha advent kezdetekor készítünk, vagy szerzünk be egyet, akkor az ünnepek végéig többféle módon és helyen kipróbálhatjuk. Mivel nálunk hagyomány minden advent vasárnapra vendégeket hívni, hogy együtt hangolódjunk az ünnepekre, így én szinte hetente sétáltatom. Díszítette már az asztal közepét, a kandallópárkányt, a tornácot és a lépcsőkorlátot is. Tökéletes karácsonyi dekoráció, mert sokoldalú és illatos.
Kopogtatók
Elengedhetetlen kedvenceim az ajtókopogtatók is. Ezeket sem csak ajtóra akasztva használom, mert szinte bárhol jól mutatnak – asztalon, polcon, ablakban, csilláron, falon, tükör elé függesztve, a kisebb méretűek még székek hátán is. Egy termésekből és keményebb szárazvirágokból készült darabot évekig lehet használni és ha szárított narancsot, citromot, fahéjat, szegfűszeget is teszünk rá, nem csak tartós lesz, de illatos is. További inspirációkat koszorúkról és kopogtatókról itt találtok.
Azon okból is frappáns megoldás az ajtón egy kopogtató, mert már érkezéskor megkezdődik a hangulatteremtés. Fontos, hogy szeretteink kényeztetése ne csak a kulináris élvezetekben és az ajándékozásban merüljön ki. Hisz ki ne szeretné a szívvel-lélekkel elkészített halászlevét, ropogós bőrű pulykáját, vagy pompás gesztenyetortáját stílusosan szervírozni és a gondosan kiválasztott ajándékokat méltó környezetben átadni?
A vendégvárás művészete
Nem is gondolnánk, milyen mértékben rontják a felületesen kiválasztott, vagy kifelejtett kiegészítők a karácsonyi dekoráció összhatását. Lehangoló példákat most nem sorolok, helyette inkább néhány jót, amely emelni fogja az est fényét. Az ünnepi asztalt terítsük békebeli ropogós fehér damaszttal, textil szalvétákkal, kristálypoharakkal. Adjunk az italokhoz poháralátétet és/vagy koktélszalvétát. Lételeme a karácsonynak a ragyogás, ezért erőteljesebben jelenjenek meg az ezüst és arany színű kellékek, mint gyertyatartók, szalvétagyűrűk, tányéralátétek, vagy késbakok. A terített asztalon sokszor kevés a hely a tálalóknak, levesestálnak, vagy nincs ezekből elegendő ízléses darabunk, az viszont eszünkbe se jusson, hogy a leveses fazék díszelegjen az asztal közepén, inkább svájci módon, előre tálalva szolgáljuk fel a fogásokat. Így nem csupán stílusosan szervírozhatunk, de a hatalmas tálak helyett a díszítésnek is marad hely.
Ne csak egymást, otthonunkat is lepjük meg maradandó szépségekkel, melyeket évről-évre elővehetünk és tovább örökíthetünk. Ilyen lehet egy antik pezsgőhűtő, egy impozáns kínáló a mézeskalácsoknak, esetleg egy elegáns koktél shaker, vagy egy különleges csúcsdísz a karácsonyfára. Mivel hagyománnyá válik ünnepekkor a használatuk, szeretteinkre és az együtt töltött időkre fognak emlékeztetni és ezáltal még becsesebbé válnak. „Emlékszel, hogy Nagypapa mindig bekészített egy behűtött pezsgőt az ajándékosztás előtt? Kellett, hogy valami elterelje a figyelmét a vacsora utáni sóvárgásáról, míg mi gyerekek az ajándékokkal játszottunk. Mire az első csomagot kibontottuk a szikrázó buborékok már úsztak is felfelé a pezsgős flőtékben.”
Karácsonykor nincs olyan, hogy túl sok…
Már ejtettünk szót a terítésről és káprázatos kiegészítőkről, de a látvány korántsem elegendő a teljes harmóniához. Egy tökéletes házigazda a szemeken túl a többi érzékszervre is odafigyel. Nagyon fontosak a hangok, ezért szóljon vidám és megnyugtató háttérzene. A kandallóban ropogó tűz is tökéletes, még akkor is, ha csak a tévéből szól. Az illatokra szintén figyeljünk, de ezekkel csínján kell bánni. Az étkezőasztalnál kifejezetten kellemetlenek az erős illatú virágok és egyéb illatosítók. Itt hagyjuk az ételeket érvényesülni. A többi helyiségben már más a helyzet, ott épp az ételszagot szeretnénk elkerülni. Az emberek többségénél az örök kedvenc a sütemény illat, de sok visszafogott karácsonyi illat közül is választhatunk egy nekünk tetszőt.
És ha tényleg a maximalizmusra törekszünk, akkor a tapintásról se feledkezzünk meg. Hideg téli napokon jól esik, ha kéznél van egy meleg takaró, vagy puha díszpárna, amikor bekuckózunk a bőséges ünnepi fogások után. Némelyik magától értetődő, vagy épp banális apróságnak tűnhet, de ezek fogják meghittebbé tenni az otthonunkat. És hogy mindenki emlékezzen ezekre az együtt töltött szép napokra, készítsünk vendégeinknek személyre szóló apróságokat, amit hazavihetnek. Elég egy ültetőkártya, vagy ajándékkísérő is erre a célra. Ne felejtsük, hogy karácsonykor mindenből lehet egy kicsit több, mint az év többi napján. Nincs olyan, hogy túl sok bejgli, túl sok gyertya, túl sok tojáslikőr, vagy túl sok fényfüzér…
Egy izgalmas és látványos karácsonyi koktél
Zárásként egy csalhatatlanul karácsonyi küllemű koktélt ajánlok, ami a Fagyöngy csók névre hallgat és már a látvány miatt is megéri kipróbálni. Ha viszont egy jó desszertre vágysz, akkor a csokoládétorta receptemet tojáslikőr habbal ITT TALÁLOD.
Karácsonyi Mistletoe Kiss koktél 2 főre
- ½ bögre cukor
- ½ bögre víz
- egy nagyobb rozmaringág
- 6 cl vodka
- 2 cl rozmaringos cukorszirup
- 1 cl frissen facsart citromlé
- szóda
- pár szem tőzegáfonya és még 2 rozmaringág a díszítéshez
A cukrot a vízzel feltesszük a tűzre egy lábosban és 5 percig gyöngyöztetjük, majd levesszük és 15 percre beledobjuk a rozmaringágat. Utána a szirupot a rozmaring nélkül lehűtjük. Ha lehűlt, két whiskys poharat háromnegyedig töltünk jéggel. A vodkát, cukorszirupot és a citromlevet egy jéggel félig töltött koktél shaker-be öntjük, jól összerázzuk, hogy lehűljenek, majd jég nélkül a poharakba szűrjük és felöntjük őket a hideg szódával. Díszítjük a tőzegáfonyákkal és a rozmaringgal és kezdődhet az ünnepi koktélozás.
Áldott karácsonyt és mesés új évet kívánok a Griff Pagony-ból!
Bánhalmi Attila
További fotókért, ötletekért kövessétek a Griff Pagony életét az Instagramon, vagy a Facebookon!
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon és az Instagramon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!