Bár a spanyol hódítók már találkozhattak a növénnyel az Újvilágban, az csupán a 19. században kezdett ismertté válni Európában, miután kimutatták, hogy kivonata 300-szor édesebb, mint a nád- vagy répacukorból nyert szacharóz.
Édesebb a cukornál
A Brazília és Paraguay határán húzódó fennsíkon őshonos sztíviát magyarul jázminpakócának nevezik. A növény (Stevia rebaudiana „Bertoni„) tulajdonságait először Ovidio Rebaudi paraguayi kémikus és Moisés Santiago Bertoni olasz természettudós vizsgálta az 1880-as években.
Dél-Amerikában a guarani indiánok évszázadok óta fogyasztják a főzetét, és jól ismerik édes leveleinek áldásos hatásait.
Miért csodanövény?
Gyakorlatilag kalóriamentes, mert édesítőanyagát (szteviozid) az emberi szervezet nem tudja feldolgozni. Cukorbetegeknek különösen ajánlott, mivel nem emeli meg a vércukorszintet. Szénhidrátszegény diétát folytatóknak, fogyni vágyóknak is javallott. Teája serkenti a máj és a hasnyálmirigy működését. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő és gombaölő tulajdonságú, Candida-diéta során is segíthet. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, antioxidáns és lúgosító hatású, nem károsítja a fogakat, óvja az ínyt. Főzéshez és a kelt tészták kivételével sütéshez is használható. Az otthon nevelt sztívia édesítő hatása nem ér fel a 80–95% szteviozidtartalmú bolti készítményekével, viszont folyamatosan szedhető a mindennapi édesítéshez.
Termesztése, gondozása
Vetőmagot, palántát és cserepes növényt is kínálnak a kertészetek és a kertészeti áruházak, valamint ezek webshopjai.
A sztíviát tavasztól késő őszig a szabadban vagy ablak között, napos helyen termesztheti. A palántákat vagy a konténerből kiemelt töveket laza, tápdús földdel töltött, legalább 20 cm átmérőjű cserépbe, a kertben egymástól 50 cm-re ültesse. Locsoláskor egyaránt kerülje a túlöntözést és a kiszáradást. Olyan tápoldatot vagy műtrágyát használjon, amiben kevesebb a nitrogén, mint a foszfor és a kálium. Késő ősszel a tövet vágja vissza 5 cm-esre, és teleltesse napos, fagymentes helyen.
Így állíthat elő természetes cukorpótlót
Főzet: Szórjon 200 ml lobogó vízbe 20-25 g friss levelet, forralja 2 percig, majd szűrje le, és töltse forró vízben kifőzött üvegcsébe. Hűtőszekrényben 6 hónapig eltartható.
Őrlemény: A leveles hajtásokat mossa le tiszta vízzel, és szellős helyen felakasztva vagy hálóra fektetve szárítsa meg. Kézzel finomra morzsolhatók vagy kávéőrlőben poríthatók.
Szirup: A megszárított leveleket öntse fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje azokat. Forralja fel, szűrje le, majd a levet melegítse tovább, amíg besűrűsödik.
Alkoholos oldat: A száraz leveleket áztassa tiszta szeszben 1-2 hétig, majd szűrje le.