Nem kell elköszönni a friss zöldektől a hűvösebb idő beköszöntével. Jöhet a csíráztatás!
Habár a kertből egyre kevesebb a betakarítható zöldség, a konyhában könnyen kialakítható egy csírakert. A könnyen, kis helyen nevelhető csíra remek vitaminforrás, és gyors sikerélménnyel kecsegtet, ha belevágunk. Mutatjuk, hogyan lehet a legegyszerűbben csíráztatni pár nap alatt!
Magok és edények
Fontos tudni, hogy kártevők ellen kezelt kerti vetőmag étkezési célra nem alkalmas! Kifejezetten csíráztatásra ajánlott, ellenőrzött forrásból származó hántolatlan magvakat bioboltban vásárolhatunk. Népszerű a búza, az árpa, a köles, a (mungó)bab, a lencse, a csicseriborsó, a napraforgó, a lucerna, a retek, a zsázsa, a brokkoli és a mustár. Minden edény megfelel, amely lehetővé teszi az öblítést, továbbá nem alumíniumból vagy rozsdásodásra hajlamos fémből készült.
Így a legegyszerűbb csíráztatni
Ha nem akarunk áldozni speciális csíráztatótálra, megteszi egy széles szájú befőttesüveg is. Tegyük bele az átválogatott, leöblített magokat, és öntsünk rájuk annyi vizet, amennyi ellepi őket. Miután jól megszívták magukat, öntsük le róluk a vizet az edény kilyuggatott fedelén át vagy a szájára kötözött függönyanyagon keresztül. Ezután állítsuk az edényt világos, meleg, de közvetlen napsütéstől védett helyre. Válasszunk olyan helyet, ahol maximum 2 órát éri a nap a csíráztató edényt. Naponta 2-3 alkalommal öblítsük át a magokat kézmeleg vízzel, hogy nedvesek maradjanak. Így 24-48 óra elteltével előbújnak az első világos hajtások. Az öblítéseket mindaddig folytassuk, amíg a csírák el nem érik a kívánt nagyságot, ez általában 2-4 nap.
Betakarítás, felhasználás
Az első zöld levélkék megjelenése után – a csíranövényektől függően 2-4 nap múlva – már „arathatunk”. Az egy-két hetes, 5-6 cm magas csírák intenzívebb aromájúak, mint a fiatal hajtások. Az edényből kivett csírákat öblítsük le hideg vízzel, majd csepegtessük le. Nyersen hasznosulnak a legjobban: felhasználhatók salátákhoz, zöldségköretekhez, tészta és tojás-ételekhez, vagy egyszerűen kefirbe, szendvicskrémbe keverhetők, vajas kenyérre szórhatók. A hüvelyesek csíráját wokos zöldséghez forgathatjuk. A megmosott, leszárított csíra 1 hétig eláll a hűtőben.
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon és az Instagramon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!