A B-vitaminok nyolc tápanyagból álló csoportot alkotnak, amelyek mindegyike egyedülálló szerepet tölt be a szervezet egészségének megőrzésében. Különösen fontosak a sejtek egészségének megőrzésében és az energiaellátásban.
A B-vitamin-hiány tünetei attól függően változnak, hogy melyik B-vitamin hiányáról is beszélünk. Ebben a cikkben a B-vitamin leggyakoribb típusait mutatjuk be, emellett szó lesz arról, hogy miért van szükség rájuk, hogy mik a hiánytüneteik és arról is, hogy mely élelmiszerek tartalmazzák őket.
Ki van veszélyben?
Bizonyos csoportok, mint például az idősebb felnőttek és a terhes nők esetében gyakoribb a B-vitamin-hiány. Nekik bizonyos típusú B-vitaminokból nagyobb mennyiségre van szükségük.
Néhány állapot, mint például a Crohn-betegség, a cöliákia, a HIV és az alkoholfogyasztási zavar, megakadályozhatják a szervezetben a B-vitaminok hatékony felszívódását, növelve a hiány kialakulásának kockázatát.
B12-vitamin
A B12-vitamin, más néven kobalamin, segít az idegrendszer szabályozásában. A növekedésben és a vörösvértestek képződésében is szerepet játszik.
A B12-vitamin-hiány tünetei
Hiánya az idegrendszer és a keringési rendszer zavarához, megaloblasztos vérszegénységhez vezethet. Utóbbi állapotban a csontvelő nagy, abnormális alakú vörösvértesteket termel, amik nem működnek megfelelően.
A demencia, a paranoia, a depresszió és a viselkedésbeli változások szintén a B12-vitamin-hiány következményei lehetnek. A neurológiai károsodás néha nem fordítható vissza.
A B12-vitamin hiánya a következő tüneteket okozhatja:
- fáradtság vagy kimerültség
- székrekedés
- étvágytalanság
- fogyás
- zsibbadás és bizsergés a kezekben és a lábakban
- egyensúlyi problémák
- rossz memória
- a száj vagy a nyelv fájdalma
Mely élelmiszerek tartalmaznak B12-vitamint?
A B12-vitamin elsősorban a húsban és a tejtermékekben található, így a vegán étrendet folytató embereknél fennáll a hiány veszélye. Vannak azonban olyan ételek, amelyek kielégítik a B12 étrendi szükségleteiket.
Vegetáriánus források közé tartozik a tej és a tojás; a vegánok a vitaminnal dúsított élelmiszereket és a tápláló élesztőt fogyasszák, illetve szedjenek B12 étrendkiegészítőt.
A B12-vitamin legjobb forrásai a következők:
- marhamáj
- hús, beleértve a halat és a baromfit
- tojás
- tej
- sajt
B6-vitamin
A B6-vitamin, más néven piridoxin, segít a szervezetnek az ételt energiává alakítani. Az immunrendszer támogatásával pedig segíthet a szervezetnek a fertőzések elleni küzdelemben. A terhes és szoptató nőknek szükségük van rá, hogy segítsék babáik agyának normális fejlődését.
A B6-vitamin hiányának tünetei
A B6 elégtelen mennyisége vérszegénységet, valamint bőrbetegségeket okozhat, például viszkető kiütéseket vagy repedéseket a száj körül.
A B6 hiánya a következőket is okozhatja:
- depresszió
- zavar
- hányinger
- anémia
- fertőzésekre való fogékonyság
- bőrkiütések vagy dermatitisz
Mely élelmiszerek tartalmaznak B6-vitamint?
- baromfi és hal
- burgonya és egyéb keményítő-tartalmú zöldségek
- gyümölcsök, kivéve a citrusféléket
B1- és B2-vitaminok
A B1-vitamint tiaminnak, a B2-vitamint riboflavinnak is nevezik.Ezek a vitaminok segítenek az élelmiszerek energiává alakításában. A B1-vitamin neurológiai előnyökkel jár, a B2-vitamin pedig segít fenntartani a megfelelő látást.
A B1- vagy B2-vitamin-hiány tünetei
Problémát jelenthet az alkohot gyakran fogyasztók körében, és olyan tünetekkel járhat, mint a zavartság és a száj szélein jelentkező repedések.
Mely élelmiszerek tartalmaznak B1- és B2-vitamint?
- teljes kiőrlésű gabonák
- sertéshús
- hal
- hüvelyesek, beleértve a feketebabot és a szójababot
- diófélék és magvak
A B2-vitamin forrásai a következők:
- tojás
- szervhúsok, beleértve a vesét és a májat
- sovány húsok
- alacsony zsírtartalmú tej
- zöld zöldségek, beleértve a brokkolit és a spenótot
B3-vitamin
A B3-vitamin, más néven niacin, segít az élelmiszerek energiává alakításában. Ezenkívül segíti a megfelelő emésztést és az egészséges étvágyat, és fontos a sejtek fejlődéséhez.
A B3-vitamin-hiány tünetei
A niacin hiánya emésztési problémákat, például hányingert és hasi görcsöket okozhat. A súlyos hiányosság mentális zavartságot is okozhat.
Súlyos hiány esetén a pellagra nevű állapot alakulhat ki, amelynek tünetei, például:
- érdes bőr, amely vörösre vagy barnára válik a napon
- élénkvörös nyelv
- hányás
- székrekedés vagy hasmenés
- fáradtság
- agresszív, paranoiás vagy öngyilkos hajlam
- hallucinációk
Mely élelmiszerek tartalmaznak B3-vitamint?
- hús, beleértve a baromfit, marhahúst, sertéshúst és halat
- néhány dió, hüvelyes és gabonafélék
- gabonafélék
B9-vitamin
A B9-vitamint folsavnak is nevezik. A legtöbb B-vitaminhoz hasonlóan a B9 is elősegíti a vörösvértestek növekedését. Csökkenti a születési rendellenességek kockázatát is.
A B9-vitamin hiányának tünetei
- megaloblasztos vérszegénység, ami gyengeséget okoz
- fáradtság
- koncentrálási nehézség
- ingerlékenység
- fejfájás
- szívdobogás
- légszomj
- nyílt sebek a szájban
- a bőr, a haj vagy a köröm színének megváltozása
A folsavhiányban szenvedő terhes nők csecsemőinél nagyobb eséllyel alakul ki idegcső-rendellenesség a várandósság alatt. A túlzott folsav-kiegészítés a terhesség alatt azonban neurológiai problémákat is okozhat a babánál.
Mely élelmiszerek tartalmaznak B9-vitamint?
- marha máj
- spárga
- kelbimbó
- sötétzöld leveles zöldségek, beleértve a spenótot és a mustár zöldjét
- narancs
- földimogyoró és egyéb diófélék
- bab, beleértve a vesebabot is
- borsó, beleértve a fekete szemű borsót is
Forrás: healthline.com
Lakáskultúra Online ott van a Facebookon és az Instagramon is! Lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!