Semmit nem tudsz az indukciós főzőlapokról azon túl, hogy divatba jöttek, és menőn néznek ki? Akkor segítünk! Íme a legfontosabb infók, amelyek segíthetnek a döntésben, ha azon gondolkodsz, hogy indukciós főzőlap vásárlására add a fejed.
Háromféle elektromos főzőlap létezik: ezek a hagyományos elektromos főzőlap, a tradicionális üvegkerámia és a legmodernebb, vagyis az indukciós (üvegkerámia) főzőlap.
Megjelenésre az indukciós főzőlap megtévesztésig emlékeztet a tradicionális üvegkerámiás változatra – mindkettő letisztult, elegáns megjelenésű, és egy modern konyha igazi dísze lehet –, ám a valóságban nagy különbségek vannak köztük, annak ellenére, hogy mindkettő üvegkerámiából készül. Mindjárt kezdetnek: itt nem a fűtőszalagok segítségével fő az étel, hanem indukciós melegítéssel (erős, nagyfrekvenciás elektromágnesek segítségével), ami azt jelenti, hogy csak ott keletkezik hő, ahol az edény a főzőlaphoz ér, vagyis csak a lábas belseje melegszik.
Az indukciós főzőlap előnyei
Az indukciós főzőlap legnagyobb előnyét a hatásfoka jelenti. Ez akár 80%-ot is elérhet, ami igen nagy haladást jelent a gáz főzőlapok 30%-os értékéhez képest, de a többi elektromos típust is megelőzi. Mit jelent ez a gyakorlatban? Az indukciós főzőlapon sokkal hamarabb forr fel a víz, így a főzés is gyorsabb lesz, mint amit a korábbi főzőlapokkal megszokhattunk (összességében kb. 40% időt takarít meg nekünk).
Biztonságos, ugyanis még bekapcsolt állapotban is hideg marad, kizárólag akkor forrósodik fel a főzőlap, amikor az edényt ráhelyezzük. Miután eltávolítottuk az edényt, gyorsan lehűl, így még tovább csökken a veszélye annak, hogy bárki – például a konyhában lófráló gyerek vagy idős családtag – megégesse magát. Az indukciós főzőlapoknál emellett gyerekzár funkció is elérhető.
Mivel nem tud annyira felforrósodni, mint a többi típus, ezért nem ég rá a kifröccsenő étel, és így egyrészt könnyebb takarítani, másrészt főzés közben se fogunk túlságosan megizzadni a tűzhelyet körüllengő pokoli hőségtől.
Nagyon nagy előnye az indukciós főzőlapnak, hogy a főzőzónák az edények méretéhez és formájához is igazodnak, így nemcsak egyenletesen melegítik fel az ételt, de azzal sem kell többé annyit sakkoznunk, hogy melyik főzőzónára melyik méretű edényünket helyezzük. Sőt extra méretű edények esetében egyes modelleknél össze is kapcsolhatjuk a főzőzónákat, így (kis túlzással) azt is elmondhatjuk, hogy az indukciós főzőlap számára nem létezik túl nagy edény! A teljesítménye egy másodperc alatt szabályozható, vagyis nem kell várnunk, míg beáll a megfelelő főzési fokozatra.
Milyen extrákkal rendelkezik az indukciós főzőlap?
Ez típustól és márkától függ, de számos hasznos extrával találkozhatunk. Ilyen például a Stop+Go gomb, amellyel egy gombnyomással szüneteltethetjük, majd folytathatjuk a főzést, a csúszkás érintővezérlés, vagy a változatos hangjelzések (nemcsak az előre beállított főzési idő lejártakor jelez, hanem például kifutott tejnél is). Emellett a digitális érintésvezérlés segítséget nyújt a pontosabb hőmérséklet beállításában; az érintőképernyők, például a gyermekzár vagy a vezérlőpanel lezárása, az időzítők, a szünet gombok egyaránt nagyon hasznos funkciók.
Amiért érdemes mérlegelni, hogy megéri-e
A számos extrának megkérik az árát, de jó, ha arra gondolunk: ez egy hosszú távon megtérülő befektetés. Ám mivel nem két forint kidobásáról van szó, mindenképp megéri mérlegelnünk az előnyöket és a hátrányokat, mielőtt belevágnánk az indukciós főzőlap vásárlásába. Mivel elektromos árammal működik, azt is érdemes belekalkulálnunk, hogy ez is eleve megdobja a költségeket a gáztűzhelyhez képest. Ami még nehezíthet a helyzeten, hogy kizárólag sima aljú edényekkel használható, amelyeknek ráadásul vastag falúaknak és mágnesezhetőknek (feromágneses aljúaknak) is kell lenniük. A legtöbb acél és öntöttvas főzőedény tökéletesen megfelel erre a célra, viszont az alumínium, a réz, a cserép, a rozsdamentes acél és az üvegedények például nem. De akkor sincs minden veszve, ha nem megfelelő az edénykészletünk, ekkor ugyanis egy adapterlemezzel (egy fémkoronggal, amit a főzőlap és a meglévő edényeink közé kell tenni főzés közben) orvosolható a helyzet. Hogy lehet megtudni, hogy feromágneses-e az edényünk alja? Nagyon egyszerű módszer ennek kiderítésére, ha egyszerűen csak lekapunk a hűtőről egy mágnest, és az edény aljához illesztjük. Ha vonzzák egymást, akkor az edényünk használható lesz az indukciós főzőlapon.
Az indukciós főzőlappal újra ki kell tapasztalni a főzés csínját-bínját, mivel más élmény lesz így a főzés, mint korábban – viszont tapasztalni fogjuk, hogy sokkal jobb élményben lesz részünk.
(PR cikk)