A gasztronómiában egyfajta íratlan szabály, hogy a tészta főzéséhez használt vizet tilos kiönteni, hiszen számtalan módon újra felhasználható az ételek készítéséhez. Nem csak az ételeinknek tehet jót, hanem a szobanövényeinknek is.
Folyékony arany – nem véletlenül hívják így a gasztrománok a tészta főzővizét: a kenyérkészítéstől kezdve a levesekig számtalan módon felhasználható a konyhában. És nem csak ott: az életmódtanácsadók szerint a szobavirágainknak és -növényeinknek is jót tehetünk, ha ezzel öntözzük, a tésztából kioldódó keményítővel ugyanis stimulálhatjuk a növekedésüket. De valóban így van?
A Metro brit napilap egy kertészt kérdezett meg minderről: a szakember szerint a tészta főzővizével való öntözésnek csak előnyei vannak, hátránya gyakorlatilag nincs. Szerinte ugyanis a keményítőben gazdag víz tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyeket a szobanövényeink is szeretnek.
Csak módjával!
Bár csupa jót tehetünk a tésztás főzővízzel, mégis érdemes odafigyelni az alkalmazására, és csak módjával, bizonyos szabályok betartásával alkalmazzuk csak.
Ne használjuk túl gyakran, és semmiképp se a sós vizet, csak a natúrt! Ha túl sokszor locsolunk tésztavízzel, az táptalajt jelenthet a baktériumoknak is. A másik fontos szempont: sose a forró vizet öntsük a növényre! Várjuk meg, míg kihűl. Egy próbát azért mindenképp megér, csak ne essünk túlzásokba.