Hűvös kamrában vagy pincében a zöldségek és a gyümölcsök több hónapig frissek maradnak. Megéri tartalékolni belőlük a téli hónapokra!
Hosszú távú tárolásra az egyenletesen hűvös, száraz és fagymentes helyiség a legalkalmasabb. Alaposan takarítsa ki, a falait pedig – lehetőleg kétszer – kenje át mésztejjel. Ha némi rézgálicot is kever bele, elejét veheti a penészgombák megjelenésének. A műanyag festékek nem jók, mert akadályozzák a fal természetes szellőzését!
Füzérek
A lila, a vörös- és a fokhagyma szárát fonjuk össze, a fűszerpaprikát a szárakat átszúrva fűzzük, majd akasszuk fel. A levágott szárrészű hagymaféléket egy régi, minden fej után összekötött nejlonharisnyában fellógatva, illetve szellős kosárban vagy lapos rekeszben, fatálcán szétterítve is tárolhatjuk.
Burgonya
Töltsük papír- vagy jutazsákba, esetleg rakjuk halomba hűvös, sötét helyen. Műanyag zsákban megrohadhat, a fénytől pedig kicsírázik vagy megzöldül, és mérgező anyagok keletkeznek benne. Havonta vizsgáljuk át a gumókat.
Hüvelyesek
Eltárolás előtt válogassuk ki a ráncos, törött vagy rágott szemeket. A szárazbabot, borsót és lencsét a legjobb sötét helyen, vászonzsákban tartani, de a légmentesen lezárt műanyag doboz, nejlonzacskó vagy csavaros tetejű befőttesüveg is megfelelő. Párás környezetben, ha magukba szívhatják a nedvességet, a babfélék megromolnak. A kerek lyukak zsizsikre utalnak, ilyenkor dobja ki a babot.
Rendezett kamrapolcok
Mandulát, diót, mogyorót és mákot ritka szövésű zacskóban tároljunk. A felcímkézett befőtteket állítsuk glédába. A szellős alsó polcokra sütőtököt, káposztát tehetünk. Nyirkos homokkal töltött ládákban tavaszig eláll a rétegezve lerakott sárgarépa, petrezselyem, cékla, fekete retek vagy pasztinák.
Gyümölcsök
A hibátlan almát, körtét szárral fölfelé, egymástól ujjnyi távolságban helyezzük polcra, rácsos állványra, vagy ütődésmentesen rakosgassa műanyag, illetve lécrekeszbe. Ne bélelje ki, mert a nedves papír a legjobb táptalaj a penészgombák számára!
Szárított alma
A magház kiszúrása után felszeletelt, citromos vízben blansírozott almát zsinegre felfűzve aszaljuk a levegőn, vagy húzzuk a sütő sínjére tett pálcikákra, és nyitott ajtó mellett 60–70 °C-on szárítsuk.
Fotók: Thinkstock