A mindennapokban fontos szerepet játszó helyiség kialakítása nagy körültekintést, szakértelmet igénylő feladat, ráadásul meglehetősen költséges beruházás.
Gondos előkészítés
Mindenekelőtt vegyük számba a főzési szokásainkat, gondoljuk át, milyen gyakran készítünk sokfogásos ebédet, mekkora a család, rendszeresen hívunk-e vacsoravendégeket, és így tovább. Ezután írjunk egy listát a gépekről, amelyeket nap mint nap használunk a házimunka során. Még a tervezgetés kezdeti szakaszában vizsgáljuk meg, hogy a felsorolt eszközök működtetéséhez megfelel-e az elektromos hálózat, vagy növelni kell az amperszámot. (10 A 2300 W terhelést bír, ehhez viszonyítva számolhatjuk ki a szükséges teljesítményt.)
Ha nincs ablak a helyiségben, illetve egy légtérbe kerül a konyha más funkciókkal, érdemes beszerezni egy nagyobb teljesítményű páraelszívót. Lehetőleg nem szénszűrős, hanem kültérbe kivezetett kürtővel rendelkező készüléket vásároljunk.
A bútor ideális elrendezését a falakhoz és a nyílászárókhoz igazodva találhatjuk meg. Az adottságok függvényében szóba jöhet egy egyenes vagy két párhuzamos szekrénysor, a bútor befordulhat L, U vagy G alakban, illetve ha elég a rendelkezésre álló hely, a falak mellett futó elemeket kiegészíthetik félszigetek, szigetek.
A sarkokat is maximálisan kihasználhatjuk megfelelő vasalatok segítségével, bár ez érezhetően emeli az árat, tehát célszerű minél kevesebb „fordulót” betervezni. A toronyelemek a szekrénysorok végén helyezkednek el, ezek rejtik a szárazétel-raktárt, a hűtőszekrényt, a sütőt és a mikrót.
Vegyük figyelembe, hogy a fiókos elemek jelentősen megkönnyítik az életünket, hiszen átláthatóbb a tartalmuk, ellentétben az ajtós-polcos kialakítású szekrényekkel, ám a fiókvasalatok megdobják a költségeket. A masszív fiókvasalatok és kivetőpántok közül olyat válasszunk, amely lassítja és hangtalanná teszi a becsukódást – így nem mozdulnak el az edények.
További tanácsainkat a novemberi Lakáskultúra Fókuszban rovatában, az 56. oldaltól találod meg. Keresd az újságárusoknál!