Azon túl, hogy gondoskodnak ételeink friss aromáiról, minden évben csodás virágáradattal és illatokkal térnek vissza a következő fűszernövények, amelyek kertünk vagy balkonunk díszeivé válhatnak.
1. Zsálya
Lágy, molyhos tapintású, halványzöld, lila vagy tarka levelű zsálya a mediterrán konyha alapfűszere, az ókorban pedig gyógynövényként tartották számon. Apró, lila virágai kertünk vagy teraszunk ékei lehetnek. Igénytelen növény, amely bírja a hideget is.
2. Kakukkfű
Kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak a kakukkfű termesztésével: rendkívül igénytelen növény, amely bírja a meleget, a szárazságot és még a rossz talajt is elviseli. Halvány rózsaszínes, aprócska virágait kedvelik a méhek, szép talajtakarót képez ott, ahol a fű nem marad meg.
3. Metélőhagyma
Ellenálló fűszernövény, amely egyszerűen gondozható, júniustól pedig különleges gömbvirágzatokkal színesíti a környezetünket. Mind a levelei, mind pedig a virágai ehetőek. A legjobb, ha ollóval metsszünk a szárából, így elkerülhetjük, hogy az egész növényt kihúzzuk a talajból.
4. Sóska
Itt az ideje, hogy másképp gondoljunk a sóskára! Nemcsak sötétvörös erezetű, enyhén citromos illatú levelei miatt lehet izgalmas színfoltja a balkonunk, kertünket, hanem salátáink alapanyagaként, akár a spenót helyettesítőjeként is felhasználhatjuk a konyhában. Könnyen termeszthető vetőmagból, egyike az első, tavasszal már előbukkanó növényeknek.
5. Oregánó
Az olasz konyha egyik alapfűszerét szinte lehetetlen elpusztítani: igénytelen növény, amely bármilyen talajhoz jól alkalmazkodik. Apró, lila színű virágaiban heteken át gyönyörködhetünk és vonzzák a méheket.
6. Menta
A nyár frissítő édességeinek, italainak alapanyaga kedveli a napsütötte konyhaablakokat, balkonokat, és bár szívós, a kánikulában mindenképp gondoskodjunk a rendszeres, napi öntözéséről! Gyorsan fejlődő növény, amelyet időnként érdemes visszavágni.
7. Levendula
Évszázadok óta az egyik legnépszerűbb gyógy- és fűszernövényként tartják számon a levendulát, amelyet sokrétűen használhatunk fel mind a konyhában, mind a háztartásban. Nem kedveli a túl nedves környezetet, a napfényt azonban – a többi fűszernövényhez hasonlóan – annál inkább!
8. Rozmaring
Nemcsak különleges szárai használhatók fel a konyhában, hanem a virágai is ehetők a rozmaringnak. Szívós növény, amely jól tűri a szárazságot. Ültessük külön cserépbe, így télen bent is tudunk gondoskodni róla.
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap.