Nemcsak az ételeinket ízesíti, hanem az egészségünket is támogatja a medvehagyma.
A medvehagyma – vagy más néven kígyóhagyma, vadfokhagyma, sási hagyma – szedési ideje tavaszra, március-áprilisra, még a növény virágzása előtti időszakra tehető. A növény levelei erősen fokhagyma illatúak, amiket célszerű frissen elfogyasztani, szárítva ugyanis veszít gyógyhatásából.
A növény könnyen összekeverhető a gyöngyvirággal és az őszi kikericcsel. Ami a legnagyobb különbség, és erre mindvégig nagyon figyeljünk oda, hogy az utóbbi kettő erősen mérgező! A legbiztosabb módszer, ha kicsit megdörzsöljük a leveleket, amelyek, amennyiben valóban medvehagymát tartunk a kezünkben, fokhagymás illatot árasztanak magukból. A levelek formája is árulkodó lehet: a medvehagymáé maximum 4 centiméter széles, míg a gyöngyvirágé minimum 6 centi, a kikericsé pedig hosszúkásabb, lándzsa alakú.
Jó hatással van a szervezetre
A gyógyászatban főként méregtelenítésre és emésztési zavarok: hasmenés, görcsök, puffadás esetén alkalmazzák, de ezen felül még:
- fokozza az étvágyat,
- erősíti az immunrendszert,
- regenerálja a májat, az epét és a gyomrot,
- egyes kutatások szerint pedig a koleszterin- és a vércukorszintet is csökkenti, sőt, antibiotikus hatását is kimutatták,
- mindemellett pedig vízhajtó, vérzéscsillapító, köptető és lázcsillapító is.
Ha már egyszer épp szezonját éli, mindenképp tegyünk vele egy próbát, ha máshol nem, akkor a konyhában.
A gasztronómia szerelmesei is imádni fogják
Medvehagymalevéllel gyakorlatilag bármilyen ételt ízesíthetünk, amibe fokhagymát is tennénk. Legtöbbször pesztóként elkészítve vagy salátában használják, de nagyon népszerű például a medvehagymás pogácsa is.
Tipp: a levelekből felesleges túlzottan betárazni, nagyjából 3-4 napig tarthatóak el.
A Lakáskultúra Online ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket a legújabb lakberendezési trendekért, kreatív ötletekért és a magazinnal kapcsolatos friss infókért, valamint látogass vissza a www.lakaskultura.hu-ra, ahol új lakásokkal, tippekkel várunk minden nap!